




Natural Oak este un finisaj pe baza de lac (lac pe baza de apa fabricat in Germania) care protejeaza suprafetele mobilierului fara sa altereze in nici un fel aspectul natural al lemnului de stejar. Este un finisaj deosebit de rezistent la uzura care se preteaza foarte bine mobilierului din amenajarile contemporane, moderne, scandinave si chiar rustice.
Culoarea si gradul de luciu:
Finisajul Natural Oak nu schimba culoarea lemnului de stejar, culoarea finala fiind cea a cherestelei de stejar uscate si rindeluite. Gradul de luciu este <5, fiind un finisaj foarte mat. Aspectul natural, nefinisat, este atat de bine pastrat incat chiar si specialistii au dificultati in a stabili daca suprafata este acoperita cu lac sau nu. Cel mai simplu test este de a aplica o picatura de apa pe suprafata. Suprafata finisata cu Natural Oak nu va absorbi apa si isi va pastra culoarea initiala, iar suprafata nelacuita va absorbi imediat apa, culoarea stejarului in zona respectiva intensificandu-se, dobandind o nuanta portocaliu-aurie pana ce apa se va evapora.
Fiind vorba de un lac nepigmentat care pastreaza aspectul natural al stejarului, culoarea finala a mobilierului va fi data de culoarea elementelor de stejar din care este fabricat. Astfel, este posibil ca diferite elemente componente ale mobilierului sa prezinte nuante diferite de stejar. Dar pana la urma, chiar acest aspect natural este cel care face finisajul Natural Oak atat de apreciat si de cautat.
Observatii:
In cazul achizitiilor in momente diferite de timp a unor produse in finisajul Natural Oak, produse ce urmeaza sa fie asezate aproape una de alta, in aceeasi incapere, avem nevoie sa primim de la client o mostra de referinta de la produsul anterior achizitionat (de exemplu: o usa, un sertar, o polita, etc.) astfel incat sa alegem din depozit sau fabrica pentru finisare un produs care se apropie din punct de vedere cromatic, in stadiu brut, nelacuit, cat mai mult de cel anterior achizitionat.
Datorita multiplelor posibilitati de configurare, dar si a tehnologiilor de fabricare, afisajele dispozitivelor electronice (telefoane inteligente, PC-uri, laptop-uri, televizoare, etc.) nu reusesc sa redea fidel culoarea reala a obiectelor. Conditiile de iluminare din momentul fotografierii sau filmarii, dar si eventualele pelucrari ale imaginilor altereaza suplimentar culorile. Prin urmare, va incurajam sa ne vizitati showroom-urile pentru a vedea pe viu finisajele disponibile.
Fiind vorba de un lac rezistent UV, culoarea va fi stabila si nu se va modifica semnificativ pe parcursul trecerii timpului.
Textura, desenul si atingerea:
Fiind vorba de un lac nepigmentat, textura si desenul stejarului nu vor fi estompate sau alterate. Suprafetele vor pastra desenul caracteristic si frumusetea stejarului natural.
Atingerea este calda si placuta, similara cherestelei de stejar rindeluite si slefuite, dar nelacuite.
Mirosul:
Dupa uscarea totala si maturizarea peliculei nu va fi detectabil nici un miros specific decat cel al lemnului de stejar.
Proprietati fizice:
Lacul pe baza de apa folosit este unul dintre cele mai bune disponibile pe piata si ofera o rezistenta deosebita la zgariere si uzura. De altfel, acest lac este folosit nu doar pentru mobilier ci si pentru finisarea podelelor, parchetului, a scarilor si a mainilor curente.
Acest lac are o rezistenta foarte buna la razele UV si va pastra aspectul de lemn natur pentru o perioada foarte indelungata de timp.
Intretinerea:
Intretinerea este usor de realizat, pelicula de lac protejand bine lemnul de murdarire si patare.
Pentru indepartarea prafului si pentru intretinerea periodica a suprafafetelor, se va folosi o carpa sau o laveta uscata, moale, curata si neabraziva. Directia de stergere este cea a fibrei lemnului.
Pentru indepartarea lichidelor varsate pe suprafata se va folosi in prima faza un material absorbant (prosop de hartie, carpa moale si curata), dupa care se va trece inca o data cu o carpa uscata, moale si curata. Directia de stergere este cea a fibrei lemnului. Indepartarea lichidelor nu trebuie amanata, in special in cazul lichidelor pigmentate, pentru ca in timp lemnul poate absorbi aceste lichide si se poate pata (sub pelicula de lac).
Pentru indepartarea petelor uscate sau a murdariei rezistente, se va folosi o carpa sau o laveta usor umezita (in apa sau intr-o solutie diluata ce contine apa si un detergent sau un sapun cu actiune blanda), moale, curata si neabraziva, dupa care se va trece inca o data cu o carpa uscata, moale si curata. Directia de stergere este cea a fibrei lemnului.
In toate cazurile expuse mai sus trebuie sa evitati sa aplicati presiune pe suprafata pe care o curatati si sa nu insistati prea mult pe o anumita zona intrucat veti schimba gradul de luciu al zonei respective (actiunea fiind similara unei lustruiri).
Nu folositi pentru curatare si intretinere sprayuri si materiale de curatare universale, hartie abraziva, lana de otel sau produse corozive intrucat acestea pot ataca pelicula de lac generand urme ce nu pot fi indepartate. Produsele de tip „Pronto” care contin ceara pot schimba gradul de luciu al suprafetei.
Trebuie evitat ca substante agresive precum acetona, diluantii, alcolii concentrati, etc. sa ajunga pe suprafetele finisate cu lac.
Recomandam repozitionarea periodica a obiectelor de decor asezate pe suprafetele finisate.
Trebuie evitata asezarea mobilierului in bataia directa a razelor Soarelui sau langa surse de caldura care pot „spala” suprafetele din lemn (semineu, radiator, lampi puternice, etc.). Chiar daca ofera o sigilare destul de buna a suprafetelor, lacul poliuretanic pe baza de apa folosit permite lemnului sa „respire” si va exista intotdeauna un schimb de umiditate cu aerul din incapere. Umiditatea ideala din incapere este intre 40% si 60%. Valori prea mici sau prea mari pot duce la deteriorarea mobilierului.
In cazul deteriorarii semnificative a suprafetelor (de exemplu: zgarieturi) va fi necesara decaparea suprafetei si reaplicarea lacului.